Çocukların enerjisini atabileceği ev oyunları

Eskiden çocuklar çok daha fazla sokakta vakit geçirerek enerjilerini atabiliyordu. Günümüzdeyse bu süre azaldı, çocukların dışarıda oynayabileceği mekanlar epey kısıtlandı. Haliyle fazlaca ekran maruziyeti yaşanabiliyor. Ebeveynler ise bu durumu yaşayan çocuklarına aktivite arayışına giriyor. İşte çocuğunuzun evin içinde oynayabileceği ve enerjisini atabileceği bazı oyunlar:
İlginizi çekebilir: Oyunun çocuğun bilişsel gelişimine etkisi nedir?
Çocuğunuzla bol bol oyun oynayın
Yastık savaşı
Kurallar belirlenerek güvenli bir şekilde yapılırsa hem eğlenceli hem de yorucu olur.
Engelli parkur
Minderler, sandalye, masa gibi ev eşyalarıyla bir parkur oluşturup zamana karşı yarış yapılabilir.
Zıpla ve don
Müzik açılır, müzik durunca herkes donmak zorunda. Hareket edeni eleyebilirsiniz.
Sandalye kapmaca
Toplam kişi sayısından bir eksik sandalye ile oynanır, müzikle dönerken müzik durunca oturmaya çalışılır.
Balon yakalama/düşürmeme oyunu
Balonu yere düşürmeden havada tutmaya çalışmak çok eğlenceli ve yorucudur. Aynı zamanda kafada ya da el üstünde taşımaca oynanabilir.
Renk veya şekil yakalama
“Kırmızıya dokun!” gibi komutlarla çocuğu evin içinde renk veya nesne aramaya yönlendirin.
Hayvan taklidi oyunu
“Şimdi tavşan gibi zıpla, şimdi ayı gibi yürü!” gibi yönlendirmelerle enerjik bir oyun olur.
Dans partisi
Sevdiği şarkılarla serbest dans ettirin, hatta dans yarışması düzenleyin.
İp atlama/zıplama yarışı
Uygun alan varsa ip atlama, zıplayarak ilerleme gibi yarışlar çok enerji harcatır.
Bowling oyunu (Ev yapımı)
Pet şişeleri dizip top ile devirmeye çalışmak motor becerileri de destekler.
Saklambaç
Küçük evlerde bile strateji geliştirmek zorunda kalacağından zihin ve beden birlikte çalışır.
Körebe
Gözler kapalıyken dikkatli hareket etmek hem eğlenceli hem de duyuları geliştirici olabilir.
Eğlence garantili ev oyunları…
Makarnayla oynayabileceğiniz 6 oyun
Çocuğunuzun yaratıcılığını artıracak bir ürün: Makarna. İşte makarna ile oynayabileceğiniz oyunlar…
6Renkli makarnalarla duyusal oyunMalzemeler: Farklı türlerde kuru makarnalar Boya Büyük bir kutu veya tepsi Nasıl yapılır? Makarnaları farklı boyalarıyla renklendirin. Boyanan makarnaları kuruması için bir tepsiye yayın. Kuruduktan sonra makarnaları büyük bir kutuya koyarak çocuğunuzun dokunma, karıştırma ve ayırma gibi duyusal aktiviteler yapmasına izin verin. Gelişim katkısı: Renk tanıma, duyusal keşif, el-göz koordinasyonu.
Makarnadan kolye yapımıMalzemeler: Tüp veya boncuk şeklinde kuru makarna (penne, rigatoni vb.) Renkli ipler Gıda boyası veya keçeli kalemler Nasıl yapılır? Makarnaları gıda boyasıyla renklendirin ya da keçeli kalemlerle boyayın. Kuruduktan sonra iplerden geçirebilecekleri bir etkinlik hazırlayın. Çocuğunuz kendi tasarımını yaparak kolyeler oluşturabilir. Gelişim katkısı: İnce motor becerileri, yaratıcılık, problem çözme.
Makarnadan mozaik sanatıMalzemeler: Farklı şekillerde makarnalar Karton veya mukavva Yapıştırıcı Renkli boyalar (isteğe bağlı) Nasıl yapılır? Çocuğunuza bir desen çizmesi için düz bir karton verin. Makarnaları desenlere uygun şekilde yapıştırmasını isteyin. İster renklendirilmiş ister doğal haliyle farklı mozaikler oluşturabilir. Gelişim katkısı: Yaratıcılık, sanatsal ifade, görsel-motor uyum.
Makarnayla ayıklama ve gruplama oyunuMalzemeler: Farklı türlerde ve renklerde makarnalar Küçük kaplar veya kaseler Nasıl yapılır? Farklı türde makarnaları karıştırarak çocuğunuza verin. Makarnaları türlerine veya renklerine göre ayırmasını isteyin. Zamanı ölçerek küçük bir yarışma havası da katabilirsiniz. Gelişim katkısı: Sınıflandırma, dikkat geliştirme, mantıksal düşünme.
Makarnadan duyusal patikaMalzemeler: Çeşitli makarnalar (düz, kıvrımlı, büyük, küçük) Büyük bir tepsi veya bez Nasıl yapılır? Farklı dokulardaki makarnaları bir tepsiye yayın. Çocuğunuz çıplak ayakla bu makarnaların üzerinde yürüyerek duyusal bir patikada gezebilir. Ayaklarının altında hissettiklerini anlatmasını isteyebilirsiniz. Gelişim katkısı: Duyusal farkındalık, dil gelişimi, eğlenceli keşif.
Makarnayla sayı öğrenme oyunuMalzemeler: Makarnalar Karton ve kalem Nasıl yapılır? Karton üzerine sayılar yazın ve her sayının altına makarnaları yerleştirebilecekleri yuvalar çizin. Çocuğunuzdan bu yuvaları belirtilen sayı kadar makarna ile doldurmasını isteyin. Gelişim katkısı: Sayı tanıma, matematiksel düşünme, el-göz koordinasyonu.
Haber Kaynak : HTHAYAT.HABERTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”